Φιλιππαίοι Γρεβενών

Φιλιππαίοι Γρεβενών
Φιλιππαίοι Γρεβενά

Οι Φιλιππαίοι είναι ορεινό χωριό της περιφερειακής ενότητας Γρεβενών. Είναι χτισμένοι σε υψόμετρο 1.220 μέτρων στις πλαγιές του Σμόλικα και αποτελούν έναν από τους πιο ορεινούς οικισμούς της Ελλάδας.

Ονομασία του προέρχεται πιθανότατα από το Φίλιππο, βασιλιά της Μακεδονίας

Το χωριό σύμφωνα με το σχέδιο Καλλικράτης μαζί την Αετιά και την Κουρούνα αποτελούν την τοπική κοινότητα Φιλιππαίων που ανήκει στην δημοτική ενότητα Φιλιππαίων της οποίας είναι έδρα. Σύμφωνα με την απογραφή είναι 200 κάτοικοι, οι οποίοι ασχολούνται με την κτηνοτροφία και τον τουρισμό. Η ονομασία του χωριού προέρχεται πιθανότατα από το Φίλιππο, βασιλιά της Μακεδονίας. Ο οικισμός βρισκόταν παλαιότερα κοντά σε δρόμο-παρακλάδι της Εγνατίας Οδού, αλλά λόγω των συχνών λεηλασιών οι κάτοικοι μετακινήθηκαν βορειότερα και πιο ορεινά.

Αρχαιολογικά ευρήματα

Περίπου τρία χιλιόμετρα δυτικά από το σημερινό χωριό έχουν διαπιστωθεί, από επιφανειακά αρχαιολογικά ευρήματα, λείψανα αρχαίου οικισμού, που ήταν χτισμένος σ’ έναν ψηλό και οχυρό από τη φύση λόφο Καστρί, που υψώνεται στην αριστερή όχθη ενός παραπόταμου του Βενέτικου

Χωριό, με μεγάλη τουριστική κίνηση

Πρόκειται για ένα πολύ ζωντανό χωριό, με μεγάλη τουριστική κίνηση κυρίως τα καλοκαίρια. Στους Φιλιππαίους ανήκει και ο οικισμός Κουρούνα που απέχει 2 – 3 χλμ. Ο πληθυσμός και στους τρεις οικισμούς φτάνει τα 600 περίπου άτομα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ενώ το χειμώνα στους Φιλιππαίους μένουν μόνο 20 άτομα, ελεύθεροι επαγγελματίες που ασχολούνται με το χειμερινό τουρισμό. Οι υπόλοιποι είναι κτηνοτρόφοι που κατεβάζουν τα ζώα τους στα χειμαδιά, αφού οι Φιλιππαίοι βρίσκονται σε υψόμετρο 1.250 μ.

2,3,4 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2024 ΦΙΛΙΠΠΑΙΟΙ ΓΡΕΒΕΝΩΝ Amateur Astronomy 16η Πανελλήνια Εξόρμηση Ερασιτεχνών Αστρονόμων

 Με μεγάλη χαρά σας ανακοινώνουμε ότι η 16η Πανελλήνια Εξόρμηση Ερασιτεχνών Αστρονόμων θα λάβει χώρα στους μαγευτικούς Φιλιππαίους Γρεβενών, από τις 2 έως τις 4 Αυγούστου 2024. Τη φετινή διοργάνωση έχει αναλάβει ο Αστρονομικός Σύλλογος Δυτικής Μακεδονίας.

Ο σύλλογος στοχεύει στην ευαισθητοποίηση του κοινού για τα θέματα που αφορούν το διάστημα και την αστρονομία, καθώς και στην ενθάρρυνση της ενασχόλησης με την αστροπαρατήρηση και την επιστημονική έρευνα. 

Ένα τριήμερο γεμάτο αστρονομικές παρατηρήσεις

Μην χάσετε την ευκαιρία να συμμετάσχετε σε ένα τριήμερο γεμάτο αστρονομικές παρατηρήσεις, ενδιαφέρουσες διαλέξεις και δραστηριότητες για όλες τις ηλικίες. Ελάτε να μοιραστείτε την αγάπη σας για την αστρονομία και να ανταλλάξετε γνώσεις και εμπειρίες με άλλους ερασιτέχνες αστρονόμους από όλη την Ελλάδα.

Ελάτε να μιλήσουμε γι’αστέρια… Να ταξιδέψουμε με τις ταχύτητες του φωτός… Να υψώσουμε το βλέμμα μας ως τις απαρχές του Σύμπαντος Να διακτινιστούμε στις παρυφές μιας μαύρης τρύπας Να νιώσουμε το μεγαλείο της έναστρης νύχτας, αντιλαμβανόμενοι την ασημαντότητά μας… 2-3-4 Αυγούστου Φιλιππαίοι Γρεβενών 16η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΩΝ ΑΣΤΡΟΝΟΜΩΝ

Μείνετε συντονισμένοι, καθώς η επίσημη ιστοσελίδα και η σελίδα μας στο Facebook θα ενημερώνονται τακτικά με όλες τις τελευταίες εξελίξεις και πληροφορίες για την εξόρμηση!

Μαγευτικό έναστρο ουρανό των Φιλιππαίων

Ανυπομονούμε να σας υποδεχτούμε σε αυτό το ξεχωριστό αστρονομικό τριήμερο, κάτω από τον μαγευτικό έναστρο ουρανό των Φιλιππαίων.