Η ιστορία του Πόρτο εκκινεί από τον 4ο αιώνα, στην ρωμαϊκή κατοχή της Ιβηρικής χερσονήσου.

Από τον καιρό εκείνο έχει γίνει πολύ σημαντικό εμπορικό λιμάνι. Το Πόρτο κατακτήθηκε από τους Μαυριτανούς κατά την εισβολή τους στην Ιβηρική το 711 μ.Χ. Το 868 η κυριαρχία της πόλης πέρασε στον χριστιανό πολέμαρχο Vímara Peres, ο οποίος ίδρυσε την πρώτη κομητεία της Πορτογαλίας.
Το κρασί, που παράγεται στην κοιλάδα του Ντούρο, μεταφερόταν ήδη από τον 13ο αιώνα στα barcos rabelos (επίπεδα ιστιοφόρα). Το 1717, μετά τη Συνθήκη του Μέθουεν, ένας πρώτος Αγγλικός εμπορικός σταθμός εγκαταστάθηκε στο Πόρτο, και σιγά-σιγά η παραγωγή του κρασιού (Vinho do Porto) πέρασε στα χέρια Αγγλικών εταιρειών. Για να αντιμετωπίσει αυτή την κυριαρχία των Άγγλων, ο τότε πρωθυπουργός Μαρκήσιος του Pombal, ίδρυσε μια Πορτογαλική εταιρεία η οποία λάμβανε το μονοπώλιο από την παραγωγή κρασιού στην κοιλάδα του Ντούρο. Οριοθέτησε την περιοχή για να εξασφαλίσει την ποιότητα του κρασιού, προκαλώντας την επανάσταση των μικρών αμπελοκαλλιεργητών, οι οποίοι την Καθαρή Τρίτη έκαψαν τα κτίρια της εταιρείας του. Η επανάσταση ονομάστηκε Revolta dos Borrachos (επανάσταση των μεθυσμένων). Το Funicular dos Guindais ( το τελεφερίκ του Πόρτο )είναι ίσως η πιο αξιοσημείωτη μέθοδος μεταφοράς στο Πόρτο της Πορτογαλίας και είναι εξίσου ελκυστική από μόνη της, καθώς αποτελεί μέσο ταξιδιού από το ένα μέρος της πόλης στο άλλο.
Το τελεφερίκ είχε μια μάλλον άτυχη αρχή όταν έκλεισε το 1893, μόλις δύο χρόνια μετά το μεγάλο άνοιγμά του, λόγω σοβαρού ατυχήματος στη γραμμή. Αφού έκλεισε για δεκαετίες, ήταν ο δικαιούχος ενός μεγάλου έργου για τη βελτίωση της υποδομής μεταφορών του Πόρτο και επανασχεδιάστηκε και άνοιξε ξανά το Φεβρουάριο του 2004.
Πόρτο
Πόρτο

Στην είσοδο του Forte de São Francisco Xavier ή αλλιώς Castelo do Queijo, το κάστρο τυριών. Αυτό είναι ένα οχυρό που βρίσκεται κοντά στο Πόρτο, στην ακτή του Ατλαντικού, ανάμεσα στις εκβολές του Douro και του Rio Leça.

Πληροφορίες
Πόρτο
Πόρτο

Το τελεφερίκ κοστίζει περίπου € 2 για ένα εισιτήριο μονής κατεύθυνσης, αλλά υπερκάλυψε πολύ τις δαπάνες. Όταν ξεκίνησε για πρώτη φορά, το κόστος συμπεριλήφθηκε στο σύστημα ταξιδιωτικών καρτών της πόλης, γνωστό ως εισιτήριο Andante. Τούτο όμως διακόπηκε το 2013.

Πληροφορίες
Το Funicular dos Guindais ( το τελεφερίκ του Πόρτο )είναι ίσως η πιο αξιοσημείωτη μέθοδος μεταφοράς στο Πόρτο της Πορτογαλίας και είναι εξίσου ελκυστική από μόνη της, καθώς αποτελεί μέσο ταξιδιού από το ένα μέρος της πόλης στο άλλο. Το τελεφερίκ είχε μια μάλλον άτυχη αρχή όταν έκλεισε το 1893, μόλις δύο χρόνια μετά το μεγάλο άνοιγμά του, λόγω σοβαρού ατυχήματος στη γραμμή. Αφού έκλεισε για δεκαετίες, ήταν ο δικαιούχος ενός μεγάλου έργου για τη βελτίωση της υποδομής μεταφορών του Πόρτο και επανασχεδιάστηκε και άνοιξε ξανά το Φεβρουάριο του 2004. Το Funicular dos Guindais εκτείνεται από τη βάση του ποταμού Gaia στην πλατεία Batalha. Πιστεύεται ότι το έργο προοριζόταν αρχικά να διασχίσει τον ποταμό, κατευθείαν στον κεντρικό ποταμό στο κέντρο του Πόρτο, αλλά ότι οι δύο περιοχές (η Gaia και το Πόρτο έχουν ξεχωριστές διοικήσεις) δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν για το πώς πρέπει να γίνει αυτό. Η ίδια η γραμμή βασίζεται σε μια ενιαία διαδρομή με κεντρικό βρόχο και το τρένο είναι μια μη επανδρωμένη καμπίνα προς κάθε κατεύθυνση, χωρητικότητας 25 ατόμων. Η γραμμή έχει μήκος 281 μέτρα και καλύπτει ένα ύψος 61 μέτρων από πάνω προς τα κάτω. Το ανώτερο τμήμα ανεβαίνει σε μια σήραγγα, ενώ το κατώτερο τμήμα καλύπτει μια απότομη κλίση μεταξύ του βρόχου διέλευσης και της βάσης του λόφου, απαιτώντας ενδιαφέροντα τεχνικά στοιχεία για να επιτευχθεί σταθερή, ρυθμιζόμενη οριοθέτηση μέσα στην καμπίνα. Το Funicular dos Guindais προσφέρει πανοραμική θέα έξω από τον ποταμό Douro κάτω, απολαμβάνοντας τα Ribeira και το Cais de Gaia και τα όμορφα, παραδοσιακά σκαφη στα αγκυροβόλια τους. Είναι όμως κάτι περισσότερο από ένα απλό αξιοθέατο για τους επισκέπτες της ιστορικής δεύτερης πόλης της Πορτογαλίας. Πολλοί από τους κατοίκους του Πόρτο χρησιμοποιούν τώρα το τελεφερίκ για την καθημερινή μετακίνησή τους μεταξύ του Ribeira και του Cais de Gaia, καθώς και των σταθμών του μετρό και του κεντρικού σιδηροδρομικού σταθμού του Sao Bento, εξασφαλίζοντας ότι παίζει σημαντικό ρόλο στην καθημερινή ζωή της πόλης.

Ξενοδοχεία
Διαφημίσου μαζί μας. Είσαι ξενοδόχος και θέλεις να συμμετέχεις σαν χορηγός? Κάλεσε μας
Πόρτο
Πόρτο
Το όνομα αυτό αναφέρεται στη μορφή των γρανιτικών όγκων της βραχώδους ακτής από την οποία χτίστηκε και οι καιρικές συνθήκες του έδωσαν το σχήμα στρογγυλών μαξιλαριών ή τυριών. Το φρούριο χρονολογείται από τα μέσα του 17ου αιώνα και χτίστηκε στα ερείπια μιας παλαιότερης οχύρωσης . Είναι καταχωρημένο ως μνημείο από το 1934.
Διαγωνισμοί
Νιώθεις τυχερός. Μπες στην κλήρωση και κέρδισε ένα απο τα δώρα των διαγωνισμών.

Κάθε προορισμός είναι για εμάς μοναδικός και τον προσεγγίζουμε με το ίδιο μεράκι και την ίδια έμφαση στη λεπτομέρεια

Έχουμε αποκτήσει την πλήρη εμπιστοσύνη των ταξιδιωτών μας αλλά και των συνεργατών μας σε πανελλαδικό επίπεδο παρέχοντας πετυχημένα, γεμάτα όμορφες εμπειρίες ταξίδια με προσφορές και πακέτα για διακοπές
Ελλάδα
Προτάσεις για Ταξίδια στην Ελλάδα
Κύπρος
Προτάσεις για Ταξίδια στην Κύπρο
Εναλλακτικός Τουρισμός
Απογευματινές Βόλτες. Αποδράσεις με Περιπέτεια. Εναλλακτικός Τουρισμός

Καλοκαιρινές Διακοπές
Δες μοναδικές προσφορές για Καλοκαίρι
©  Copyright G Planet