Στο ένδοξο Σούλι, σε ένα μαγευτικό σκηνικό που μοιάζει βγαλμένο από τις σελίδες ενός παραμυθιού, συναντάς τους περίφημους Μύλους.


Οι προτομές των ηρώων έξω από την κοινότητα του Σουλίου στον περίβολο της εκκλησίας Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Κατά την επικρατέστερη άποψη, οι πρώτοι κάτοικοι που εγκαταστάθηκαν στην απρόσιτη ορεινή αυτή περιοχή δημιούργησαν στη σειρά τέσσερα χωριά, το Σούλι, τη Σαμονίβα, την Κιάφα και το Αβαρίκο, σε απόσταση μισής ώρας δρόμο το ένα από το άλλο, και που όλα μαζί καλούνταν, λόγω του αριθμού τους, «τετραχώρι». Οι πρώτοι κάτοικοι που εγκαταστάθηκαν στο Σούλι, ίδρυσαν το ομώνυμο χωριό. Ακολούθησε η ίδρυση των χωριών Κιάφα, Σαμονίβα και Αβαρίκος. Αργότερα, «καθώς ευρίσκοντο στενοχωρημένοι» στο τετραχώρι, δημιουργήθηκαν άλλα επτά νέα χωριά, τα: Τζικούρι, Περιχάτι, Βίλια, Αλσοχώρι, Κοντάτες, Γκιονάλα και Τζιφλήκι,τα οποία όλα μαζί αποτελούσαν το «εφταχώρι». Οι Σουλιώτες όλων των χωριών αυτών συσπειρώθηκαν και δημιούργησαν, τη λεγόμενη από τους ερευνητές, «ομοσπονδία», ή «συμπολιτεία του Σουλίου» την οποία συγκροτούσαν τα 11 σουλιωτοχώρια.
Σούλι
Σούλι

Το μνημείο της ελευθερίας

Πληροφορίες
ΣΟΥΛΙ
Το Σούλι είναι ιστορική και γεωγραφική περιοχή της Κεντρικής Ηπείρου, που το αποτελούν ένα σύνολο χωριών, γνωστών ως Σουλιωτοχώρια.
Σούλι
Σούλι

Το μνημείο της ελευθερίας

Πληροφορίες
Μία μελέτη του 1922 από τον Έλληνα ακαδημαϊκό Πέτρο Φουρίκη, ο οποίος εξετάζει τα τοπωνύμια και μικροτοπωνύμια όπως τα Κιάφα, Κούγκε, Βίρα ή Μπίρα, Γκούρα, Δέμπες, Σαμονίβα, Στρέτεζα ή Στρέθεζα, Μούργκα, Βούτζι, Βρέκου κ.ά., βρήκε ότι προέρχονται από την αλβανική γλώσσα .Δε συμφωνεί με τον Φουρίκη ο Αλέξ Μαμμόπουλος, ο οποίος θεωρεί ότι στα τοπωνύμια και τα κυριώνυμα έχουν συμβάλλει όλες οι γλώσσες της περιοχής και ότι πολλά από αυτά είναι ελληνικά .Η Βάσω Ψιμούλη θεωρεί ότι πολλά από τα τοπωνύμια της ευρύτερης περιοχής του Σουλίου είναι σλαβικά ή βλάχικα (Ζαβρούχο, Μούργκα, Σκάπετα, Κορίστιανη, Γλαβίτσα, Σαμονίβα, Αβαρίκο), ενώ αυτά του πυρήνα των τεσσάρων σουλιώτικων οικισμών είναι κατεξοχήν αλβανικά.Σλαβικής προέλευσης θεωρεί το όνομα Αβαρίκο (σερβ. «αβόρ» = πλάτανος) και ο Θεσπρωτός δάσκαλος Σπ. Μουσελίμης που το 1975 και 1976 δημοσίευσε εκατοντάδες τοπωνύμια του Σουλίου. Ο ίδιος θεωρεί γενικά ότι αυτά είναι αρβανίτικης, ελληνικής και σλαβικής προέλευσης και δίνει τις ερμηνείες πολλών από τα μη ελληνικά.

Ξενοδοχεία
Διαφημίσου μαζί μας. Είσαι ξενοδόχος και θέλεις να συμμετέχεις σαν χορηγός? Κάλεσε μας
Διαγωνισμοί
Νιώθεις τυχερός. Μπες στην κλήρωση και κέρδισε ένα απο τα δώρα των διαγωνισμών.

Κάθε προορισμός είναι για εμάς μοναδικός και τον προσεγγίζουμε με το ίδιο μεράκι και την ίδια έμφαση στη λεπτομέρεια
ΣΥΒΟΤΑ
ΣΥΒΟΤΑ

Η παραλία μεγάλη Άμμος στα Σύβοτα , πλήρως οργανωμένη , διαθέτει και ναυαγοσωστικές υπηρεσίες και αθλητικές δραστηριότητες όπως σέρφινγκ και κανό.

Πληροφορίες

Έχουμε αποκτήσει την πλήρη εμπιστοσύνη των ταξιδιωτών μας αλλά και των συνεργατών μας σε πανελλαδικό επίπεδο παρέχοντας πετυχημένα, γεμάτα όμορφες εμπειρίες ταξίδια με προσφορές και πακέτα για διακοπές
Ελλάδα
Προτάσεις για Ταξίδια στην Ελλάδα
Κύπρος
Προτάσεις για Ταξίδια στην Κύπρο
Εναλλακτικός Τουρισμός
Απογευματινές Βόλτες. Αποδράσεις με Περιπέτεια. Εναλλακτικός Τουρισμός

Καλοκαιρινές Διακοπές
Δες μοναδικές προσφορές για Καλοκαίρι
©  Copyright G Planet