Σπήλαια Διρού
Το Σπήλαια Βλυχάδα Διρού είναι ένα από τα ωραιότερα σπήλαια και βρίσκεται στα δυτικά παράλια της Λακωνικής Χερσονήσου
Κάτω από την επιφάνεια των υδάτων
Σε απόσταση μικρότερη των 60 χιλιόμετρα από την Καρδαμύλη, βρίσκονται τα φημισμένα σπήλαια Διρού. Στην περιοχή υπάρχουν δύο σπήλαια, της Βλυχάδας που είναι ανοικτό στο κοινό και της Αλεπότρυπας. Η ύπαρξη του σπηλαίου Βλυχάδας ήταν γνωστή στους ντόπιους από το 1900 περίπου. Πρώτος το ανακάλυψε ο Πέτρος Αραπάκης το 1898. Το 1949 οι ιδρυτές της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρίας, Γιάννης και Άννα Πετροχείλου, άρχισαν να το εξερευνούν συστηματικά. Έως το 1960 είχαν εξερευνηθεί και χαρτογραφηθεί 1.600 μέτρα. Από το 1987 άρχισε την συστηματική και λεπτομερή μελέτη του Σπηλαίου. Έλληνες σπηλαιοδύτες σε συνεργασία με διεθνή ομάδα συνέχισαν την εξερεύνηση και χαρτογράφηση του. Μέχρι σήμερα έχουν χαρτογραφεί 14.700 μέτρα διαδρομών. Το μεγαλύτερο τμήμα του Σπηλαίου βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια των υδάτων.
Το Σπήλαια Βλυχάδα Διρού
Το Σπήλαια Βλυχάδα Διρού είναι ένα από τα ωραιότερα σπήλαια και βρίσκεται στα δυτικά παράλια της Λακωνικής Χερσονήσου, στον Όρμο του Διρού. Κάτω από το λιτό τοπίο της Μάνης η φύση με ασύγκριτη τέχνη και υπομονή σμίλεψε ένα θαύμα πέρα από κάθε φαντασία, κατάλευκοι σταλακτίτες και σταλαγμίτες, εντυπωσιακές κουρτίνες και αστραφτεροί κρύσταλλοι στολίζουν κάθε γωνιά του, δημιουργώντας ένα απαράμιλλο θέαμα που κόβει την ανάσα!
Οι σταλακτίτες και οι σταλαγμίτες
Το σπήλαιο άρχισε να σχηματίζεται πριν από εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια. Οι σταλακτίτες και οι σταλαγμίτες που σήμερα βρίσκονται κάτω από το νερό σχηματίστηκαν όταν η επιφάνεια της θάλασσας βρισκόταν πολύ χαμηλότερα από το σημερινό της επίπεδο. Έχουν βρεθεί σταλακτίτες σε βάθος 71 μέτρων. Το μέγιστο βάθος του Σπηλαίου έχει εντοπιστεί εκτός της τουριστικής διαδρομής και φτάνει τα 80 μέτρα. Η φυσική είσοδος του σπηλαίου έχει διάμετρο μόλις μισού μέτρου και βρίσκεται πολύ κοντά στην επιφάνεια της θάλασσας.
Σε παλαιότερες εποχές το σπήλαιο είχε και άλλες εισόδους οι οποίες σταδιακά έκλεισαν. Μέσα στο σπήλαιο έχουν βρεθεί απολιθωμένα οστά πάνθηρα, ύαινας, λιονταριού, ελαφιού, κουναβιού και το μεγαλύτερο κοίτασμα οστών ιπποπόταμων στην Ευρώπη. Κοντά στη φυσική του είσοδο έχουν βρεθεί κεραμικά που υποδηλώνουν την ανθρώπινη παρουσία. Το νερό μέσα στο σπήλαιο είναι υφάλμυρο και έχει μεγάλη σκληρότητα. Η θερμοκρασία του είναι περίπου 14°C, ενώ αυτή του αέρα κυμαίνεται από 16 έως 19°C.Η τουριστική διαδρομή έχει συνολικό μήκος 1.500 μέτρα από τα οποία τα πρώτα 1.200 είναι σε λίμνη. Η περιήγησή διαρκεί περίπου 30-40 λεπτά.
σημαντικό κομμάτι της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς
Απαγορεύεται αυστηρά η αποκόλληση πετρωμάτων εκ του Σπηλαίου. Κάθε τέτοια ενέργεια διώκεται ποινικά. Παρακαλούμε να ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες των λεμβούχων. Θυμηθείτε! Τα σπήλαια είναι αναπόσπαστο και σημαντικό κομμάτι της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Βοηθήστε μας να τα προστατέψουμε! Σπήλαιο Διρού ιδιαίτερη η υδάτινη ομορφιά του Αρεόπολη ίσως η πιο παραδοσιακή και γραφική πόλη της Μάνης Λιμένι επίνειο Αρεόπολης Παραλία Μαρμάρι με τα πεντακάθαρα νερά δίπλα στο ακρωτήριο Ταίναρο.
Οι πόρτες του σπηλαίου άνοιξαν για πρώτη φορά για τους επισκέπτες το 1967. Την εποχή εκείνη ολοκληρώθηκαν οι εργασίες διευθέτησης που είχαν αρχίσει πριν έξι χρόνια.
Το σπήλαιο άρχισε να σχηματίζεται πριν από εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια. Οι σταλακτίτες και οι σταλαγμίτες που σήμερα βρίσκονται κάτω από το νερό σχηματίστηκαν όταν η επιφάνεια της θάλασσας βρισκόταν πολύ χαμηλότερα από το σημερινό της επίπεδο. Το μέγιστο βάθος του Σπηλαίου έχει εντοπιστεί εκτός της τουριστικής διαδρομής και φτάνει τα 80 μέτρα. Η φυσική είσοδος του σπηλαίου έχει διάμετρο μόλις μισού μέτρου και βρίσκεται πολύ κοντά στην επιφάνεια της θάλασσας.
Για περισσότερες πληροφορίες
Σημαντικά ανθρωπολογικά ευρήματα από τη νεολιθική εποχή, ανακαλύφθηκαν στο παρακείμενο σπήλαιο της Αλεπότρυπας. Πολλά από αυτά εκτίθενται στο μουσείο που βρίσκεται δίπλα στην είσοδο του σπηλαίου αυτού. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Για την ψυχαγωγία σας, μπορείτε να συνδυάσετε την παραμονή σας στο Υποκατάστημα με το μπάνιο σας στην παραλία έμπροσθεν του Σπηλαίου, με παροχή ομπρέλας και ξαπλώστρας, καθώς και στην ελεύθερη ακτή Χαλικιά σε κοντινή απόσταση από τις εγκαταστάσεις του Σπηλαίου.