Κτήμα Γεροβασιλείου

Κτήμα Γεροβασιλείου
Μουσείο-Γεροβασιλείου

Κτήμα Γεροβασιλείου Μία θαυμάσια πρόταση για κάθε περιηγητή που αγαπά την ύπαιθρο, τη γαστρονομία και φυσικά τον οίνο, να βιώσει τη μοναδική εμπειρία που ο οινοτουρισμός προσφέρει, γνωρίζοντας όλη τη διαδικασία της παραγωγής κρασιού στις κτιριακές εγκαταστάσεις των οινοποιείων, στους χώρους οινοποίησης, ωρίμασης, παλαίωσης και φυσικά στον κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο των γευστικών δοκιμών.

Η ξενάγηση

Στον Δήμο Θερμαϊκού υπάρχει περίφημο Κτήμα Μουσείο Γεροβασιλείου που δραστηριοποιείται στο χώρο του αμπελιού και του κρασιού από το 1981. Το Κτήμα Γεροβασιλείου βρίσκεται στην Επανομή, 25 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Θεσσαλονίκης και 15 χιλιόμετρα από το διεθνές αεροδρόμιο Μακεδονία. Η ξενάγηση πραγματοποιείται με οίνο-ξεναγό και  περιλαμβάνει τον αμπελώνα, τους χώρους της παραγωγής, της εμφιάλωσης, της παλαίωσης και του Μουσείου Οίνου.

Κτήμα Μουσείο

Ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου ξεκινά το 1976, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ανάδειξη της αμπελοοινικής κληρονομιάς, να συλλέγει εργαλεία αμπελουργίας, οινοποίησης, εμφιάλωσης και βαρελοποιίας από όλο τον κόσμο. Ιδιαίτερα η συλλογή ανοιχτηριών, που ξεκινά τη δεκαετία του ’70, αριθμεί περισσότερα από 2600 αντικείμενα και τον κατατάσσει σ’ έναν από τους μεγαλύτερους συλλέκτες ανοιχτηριών στον κόσμο. Περιλαμβάνει σπάνια και ξεχωριστά ανοιχτήρια από τον 18° αιώνα, ορόσημα τεχνολογικής εξέλιξης, υψηλής αισθητικής και κοινωνικού συμβολισμού.

Η συλλογή ανοιχτηριών

Η συλλογή ανοιχτηριών και αμπελοοινικών εργαλείων του Βαγγέλη Γεροβασιλείου παρουσιάζεται στο Μουσείο Οίνου Γεροβασιλείου, στην καρδιά του οινοποιείου του Κτήματος, δίπλα στην υπόγεια κάβα παλαίωσης και την αίθουσα γευσιγνωσίας.

Το έργο της κατασκευής του μουσείου σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από τους καθηγητές του Μεταπτυχιακού της Μουσειολογίας Διαχείρισης Πολιτισμού στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Ματούλα Σκαλτσά μουσειολόγος και Πάνο Τζώνο αρχιτέκτονα. Τον Οκτώβριο του 2008 εγκαινιάστηκε από τον τότε Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Κάρολο Παπούλια.

Eκπαιδευτικά προγράμματα, ξεναγήσεις

Eκπαιδευτικά προγράμματα, ξεναγήσεις και διάφορες παράλληλες εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με αφετηρία τον πλούτο των ερεθισμάτων και των πληροφοριών, που προσφέρει ο αμπελώνας, το οινοποιείο και το Μουσείο Οίνου Γεροβασιλείου και εστιάζουν σε διαφορετικές θεματικές.

Μικρή Ιστορία του κρασιού εκθέτει συνοπτικά τη διαχρονική οικονομική, κοινωνική και συμβολική σημασία του κρασιού. Σε συνέχεια οι ενότητες Το αμπέλι, Η οινοποίηση, Το βαρέλι, Η ωρίμαση παρουσιάζουν τη συλλογή εργαλείων και σκευών, τα οποία μαζί με κείμενα, εικόνες και κινούμενα τρισδιάστατα σχέδια, ζωντανεύουν τις διαδικασίες με τις οποίες ο άνθρωπος καλλιεργεί το αμπέλι και φτιάχνει το κρασί.

Είσοδος δωρεάν

Παιδιά έως 18 ετών, μουσειολόγοι, φοιτητές-σπουδαστές σχολών σχετικών με το χώρο του κρασιού.

Ο επισκέπτης μπορεί να επιλέξει τις ετικέτες που θα δοκιμάσει από τη λίστα κρασιών του Κτήματος ή μία από τις ειδικά διαμορφωμένες οινικές προτάσεις. Τρέχουσες και σπάνιες παλιές σοδειές, ταιριαστές πρώτες ύλες, γευστικοί συνδυασμοί, και η θέα του επιβλητικού αμπελώνα ολοκληρώνουν ιδανικά την επίσκεψη στο Κτήμα Γεροβασιλείου.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους τους επισκέπτες τις εξής ημέρες:

1 Φεβρουαρίου – Άγιος Τρύφωνας, προστάτης του αμπελιού
18 Μαΐου – Διεθνής Ημέρα Μουσείων
5 Ιουνίου – Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος
2η Κυριακή του Νοεμβρίου – Ευρωπαϊκή Ημέρα Οινοτουρισμού
«Ανοιχτές Πόρτες» – Εκδηλώσεις οινοποιείων-μελών της «Οίνοι Βορείου Ελλάδος» ένα Σαββατοκύριακο του Μαΐου

Ο χώρος είναι προσβάσιμος στα άτομα με αναπηρίες.

Επιτρέπεται η φωτογράφιση χωρίς φλας. Η βιντεοσκόπηση δεν επιτρέπεται.

Το Κτήμα Γεροβασιλείου είναι επισκέψιμο από σχολεία, πραγματοποιώντας ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα ειδικά σχεδιασμένα για διάφορες ηλικιακές ομάδες. Στόχος είναι η καλλιέργεια της ιδέας του αμπελιού και του κρασιού ως πολιτισμικό αγαθό σε μικρούς και μεγάλους.