Δελτίο Τύπου: ΠΟΔΙΞ – ΝΑΤΤΟΥΡ: Υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας για την ανάδειξη του ποδηλατικού τουρισμού

Δελτίο Τύπου: ΠΟΔΙΞ – ΝΑΤΤΟΥΡ: Υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας για την ανάδειξη του ποδηλατικού τουρισμού

Μνημόνιο συνεργασίας υπεγράφη μεταξύ του Γιώργου Πελεκανάκη, προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων και της Βίκυς Καραντζαβέλου, διευθύντρια της ΝΑΤΤΟΥΡ, για την ανάδειξη του ποδηλατικού τουρισμού, μέσω του σήματος «Bike Friendly», στα πλαίσια του 2ου Παγκρήτιου Forum Προώθησης Κρητικών Προϊόντων, που έγινε στο ΟΑΚΑ στις 17-18 Φεβρουαρίου. Το Forum εστίαζε στη διασύνδεση της κρητικής διατροφής με την ευζωία, τον αθλητισμό και τον ποδηλατικό τουρισμό.

«Bike Friendly Hotels, ποδηλατικός τουρισμός, ποδήλατο, ευεξία, πολιτισμός, σωστή διατροφή, όλα αυτά μαζί δημιουργούν μια εναλλακτική μορφή τουρισμού, η οποία δεν απευθύνεται μόνο στους αθλητές αλλά και στους λάτρεις της φύσης και της καλής διατροφής», δήλωσε σχετικά ο κ. Πελεκανάκης και συνέχισε:

«Το ποδήλατο δεν πρέπει να είναι συνυφασμένο μόνο με τους αγώνες. Το ποδήλατο ενδείκνυται για όλη την οικογένεια, για να ευχαριστηθούν τη διαδρομή μικροί και μεγάλοι.

Για να υλοποιηθεί αυτό απαιτείται οργάνωση και υποδομές, να έχουμε σωστές διαδρομές, σωστά ξενοδοχεία, που θα παρέχουν όλες τις ευκολίες που αποζητά ο ποδηλάτης, για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις.

Τα ξενοδοχεία πρέπει να είναι οργανωμένα με βάσει τις προδιαγραφές του Bike Friendly. Οι υποδομές των ξενοδοχείων είναι ένα βασικός πυρήνας του ποδηλατικού τουρισμού, διότι χάριν σε αυτές οι πολίτες που ενδιαφέρονται για το συγκεκριμένο είδος τουρισμού θα μπορέσουν να ταξιδέψουν και να πραγματοποιήσουν τις ιδανικές τους διακοπές. Πόσο μάλλον τα ξενοδοχεία που διαθέτουν και υπηρεσία ενοικίασης ποδηλάτων, ώστε να μην χρειάζονται οι ταξιδιώτες να τα φέρνουν μαζί τους στα αεροπλάνα.

Το Bike Friendly είναι το σήμα πιστοποίησης, το οποίο θα μπορέσει να βοηθήσει τα ξενοδοχεία να προβληθούν σωστά και να τα γνωρίσουν οι ενδιαφερόμενοι ταξιδιώτες, ώστε να κλείσουν τη διαμονή τους».

Από την πλευρά της η κ. Βίκυ Καραντζαβέλου τόνισε «ότι ο ρόλος των διευθυντών των ξενοδοχείων στην στρατηγική του ξενοδοχείου είναι σημαντικός και οι περισσότεροι βλέπουν την ανάγκη εστίασης στον εμπειρικό τουρισμό και στην πλήρη ικανοποίηση του πελάτη. Το σήμα Bike Friendly βοηθάει τα καταλύματα να οργανωθούν σωστά αλλά και να αναπτύξουν στρατηγική marketing προς τους φιλοξενούμενους που θέλουν να χρησιμοποιήσουν ένα ποδήλατο για να περιηγηθούν στο περιβάλλοντα χώρο.»

Λίγα Λόγια για το «Bike Friendly»
Η ποδηλασία αποτελεί μια ανερχόμενη τα τελευταία χρόνια δραστηριότητα, που είναι σε θέση να διαμορφώσει μια νέα στρατηγική τόσο στον τουρισμό όσο και στην κινητικότητα των πολιτών. Στο επίκεντρο αυτής της στρατηγικής είναι το ποδήλατο ως μεταφορικό μέσο και οι “ήπιες δραστηριότητες” των τουριστών και των πολιτών.

Το Σήμα «Bike Friendly» είναι μία πρωτοβουλία της ΑΜΚΕ ΝatTour, η οποία έχει ως σκοπό την προώθηση της αειφορίας στον τουρισμό και στην κινητικότητα τουριστών και πολιτών, καθώς και την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού, δίνοντας προτεραιότητα στη χρήση του ποδηλάτου και στον ποδηλατικό τουρισμό. Σε αυτό το πλαίσιο, η NatTour, από το 2016, έχει συμβάλλει στη διαμόρφωση και προβολή ενός bike friendly δικτύου προορισμών και επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Τα πιστοποιημένα μέλη του δικτύου (130 ξενοδοχεία, 8 δήμοι-προορισμοί, 30 ποδηλατικές εταιρείες-τουριστικά γραφεία) συμβάλλουν ενεργά στην εξυπηρέτηση των επισκεπτών και των πολιτών που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν το ποδήλατο κατά τη διάρκεια των διακοπών τους και για τις καθημερινές τους μετακινήσεις. Αξίζει να σημειωθεί πως η ανάπτυξη του Σήματος «Bike Friendly» γίνεται σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης (Ε.Ε.Π.Φ.). και ότι το Σήμα “Bike Friendly”, τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού, του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας και του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών.